Archive

Archive for October, 2006

Creating Self-Signed Certificate for IIS

October 16, 2006 Leave a comment

Oke, saya post lagi kasus seputar migrasi yg gila, kali ini adalah penggunaan port 443 (SSL) untuk web server IIS. IIS yang dipake di server adalah IIS 6.0 yaitu bawaan Windows Server 2003, sementara development server saya adalah IIS 5.1 bawaan Windows XP.

Nah agar IIS bisa beroperasi menggunakan SSL, IIS perlu dikonfigurasikan dulu, salah satunya adalah dalam hal pembuatan certificate. Temen gw nyaranin pake OpenSSL untuk generate certificate. Dia punya dokumentasi step-step nya: http://www.dylanbeattie.net/docs/openssl_iis_ssl_howto.html.

Nah mulai deh ikutin langkah2 yang sudah ditentukan, ah tapi saya setelah berkali – kali mencoba, sampai puyeng, hasilnya pasti gagal, padahal semua step sudah dilakukan secara urut dan benar. Hampir semua kegagalan bermuara ke importing certificate yang telah dibuat dengan OpenSSL ke IIS. IIS menginformasikan bahwa certificate tersebut tidak mengandung key / informasi yang tepat. Nah lho..

Ah, di-sela2 ke-puyeng-an, coba2 browsing ke Microsoft dan nemu IIS 6.0 Resource Kit, yang salah satu tool nya adalah SelfSSL, yaitu tool untuk generate certificate pada IIS. Memang sih tool tersebut disertakan pada IIS 6.0, tapi tidak ada salahnya dicoba untuk IIS 5.1 bukan?

Dan begitu selesai download, instal dan run SelfSSL.. certificate secara otomatis di generate dan di pasang ke IIS… viola.. welcome https

ah.. ngapain capek2 pake OpenSSL.. gagal lagi… mending pake SelfSSL, praktis. 🙂

Nah gambar berikut adalah ketika SSL belum aktif, saya coba menampilkan phpinfo di browser:
No SSL

Gambar berikut adalah SelfSSL in-action:
SelfSSL in-action

Dan gambar berikut adalah ketika SSL sudah aktif:
Using SSL

Categories: Ngoprek

Alasan Mengapa Upgrade Ke Delphi2006

October 6, 2006 2 comments

Oke, kalo pada post sebelumnya saya bahas post Nick Hodges mengenai Alasan Mengapa Tidak Upgrade Ke Delphi2006, kini, biar seimbang saya sajikan post Nick Hodges mengenai Alasan Mengapa Harus Upgrade Ke Delphi2006.

Berikut kutipannya:

Why you should upgrade to D2006 from your version of D7 and earlier.

  1. Quality – Delphi 2006 is a high quality tool. The quality continues to improve as we release hot-fixes for the product. We heard you on this issue and responded with a good solid product that is only getting better.
  2. ECO — ECO is now in all of the editions of the product — Architect, Enterprise, and Professional. You can build ECO apps that completely manage your objects and your database for you, just with a model. The new State Machines makes managing
  3. Live Templates — Live Templates are really, really cool. I’ve gotten so used to them and use them so extensively that if I run Delphi 7, it drives me nuts not to have them. I am constantly seeing and of course taking opportunities to create new Live Templates. You can watch hereto find out more about Live Templates. The productivity boost I get from these is huge.
  4. VCL Designer Guidelines — These things flat out rock. You can create great looking forms in just minutes with these things. Everything lines up like ducks in a row with the guidelines. Super easy to get everything spaced perfectly. No entering values in the Object Inspector. No more right-clicking for menu items. No more hunting up the alignment toolbar. It’s all right there in the form designer.
  5. Four Languages in One — You get Delphi for Win32, Delphi for .Net, C#, and C++Builder all in one IDE. Load them all or one at a time. If you are only just thinking about .Net, you can get all the great new functionality for the Win32 side and get a look at the new .NET stuff.
  6. New VCL Features — In concert with the VCL Designer Guidelines, the VCL has been enhanced to make it easier for you to control margins, padding, and alignment of controls. The idea is to make it easier to control layouts and spacing of your controls. By using the new Margins, Padding, and AlignWithMargins controls, you have better control over form layout.
  7. New VCL Components— BDS 2006 has some cool new VCL components. The TGridPanel and TFlowPanel allow you to layout your controls in a simple, straightforward way, even if the form gets resized. The TCategoryButtons control is the same one used by the new Tool Palette and lets you group buttons.
  8. Refactorings — These are really cool and really powerful and really productive. Some people are skeptical about that, but I can only conclude they haven’t used them. I use the Rename and Extract Method refactorings all the time. You can see some of the Refactorings in action here.
  9. History Tab— Here’s what I like about the History Tab. It makes me braver. I know that I can safely try something I’m not sure about in my code, because I can rollback to any point along the way. I set the history limit to 90 (the largest number you can) and I get 90 saves of safe coding. I can peek back to see where I was, and do a Diff
  10. The Bundled Products — If you upgrade to BDS2006, you get four really cool products for free. You get the Borland Edition of Castalia, the Borland Edition of CodeHealer, the Borland Edition of BeyondCompare, and for you C++ guys, the Borland Edition of BuilderBooster. (Go hereand click on “FREE Third Party Tools”. You have to be a registered BDS2006 user to get there. ) These are not trials, they are fully functioning versions of the products. For free.
  11. Two Way Modeling— All editions of BDS2006 — Architect, Enterprise, and Professional — includes the powerful Together modeling tools. You get UML modeling and class modeling. You get full two-way diagrams. Make a change in code, and the diagram is updated. Make a change in the diagram, and your code changes. All right in the IDE. Pretty cool.
  12. Cool New Tool Palette — I love that it is very easy to find a component with CTRL-ALT-P. I love that you can easily create and organize the components however you want. I love that it’s not a big, long strip of hard to find tabs. What I do is put all the common components that I use all the time (Labels, edits, etc.) right at the top.
  13. Expandable Debugger Hints — The debugger now gives you a hierarchical view of any item that it is inspecting. You can expand or collapse your look at objects, both in the debug windows and in the popup hints. This is very nice, because everything is much better organized and easier to read and interpret.
  14. Tons of little things — The Structure Pane is really cool. You can use the pinning feature of the docked windows to create a code only view while still making important windows very easily accessible. The HTML editor is really cool (I’m writing this blog post with it.) I love closing editor tabs with the middle mouse button. The DataExplorer lets me manage databases right in the IDE. After debugging, the debugger closes any files that it opens up while debugging. I could go on.

And that is just off the top of my head!

So, what do you love about BDS 2006?

Yap… intinya, perubahan lebih banyak pada level IDE untuk meningkatkan produktivitas developer.

Mengenai Quality..?? BDS2006 memang lebih stabil dari BDS2005, tapi dibanding D7 masih kalah stabil.

hmm.. simak pula comments dari pengunjung, silahkan ikuti link di atas.. dijamin menarik 🙂

Categories: Ngoprek

Alasan Mengapa Tidak Upgrade Ke Delphi2006

October 5, 2006 6 comments

Dalam blog-nya tanggal 4 Oktober, Nick Hodges menulis, sekaligus menyerap aspirasi dari komunitas / pengguna Delphi mengenai alasan mengapa tidak upgrade ke Delphi 2006 dari Delphi versi sebelumnya, terutama versi 7.

Dari tanggapan yang masuk, secara garis besar dapat disimpulkan sebagai berikut:

  • Delphi IDE versi lama lebih ramping dan stabil, sementara versi 2006 sangat berat, haus memori dan kurang stabil, terlebih dengan system requirement adanya .NET Framework redist runtime;
  • Help System versi lama bekerja dengan sangat baik dan cerdas, sementara versi 2006 (dan 2005) sangat mengecewakan;Help System harus lah komprehensif dari sisi teknikal dan tutorial
  • Dukungan upgrade komponen pihak ketiga terhadap Delphi2006 masih terbatas, kecuali dari produsen yg sudah ternama. Terkadang upgrade komponen malah berjalan kurang stabil. Disamping itu terkadang upgrade komponen memerlukan biaya tambahan;
  • Delphi2006 tidak menawarkan banyak perubahan yang substantif (level compiler, misalnya dukungan 64-bit, Linux version, flexible record pointer, Win32 Generics and static class instantiation, dsb) bila dibandingkan dengan versi 7, kecuali dalam hal produktivitas IDE yg lebih smart dan canggih seperti CodeFolding, Refactoring, Embedded modelling via Together, dsb;
  • Masa depan divestasi DevCo masih belum jelas;
  • dsb. 🙂

Bagaimana dengan Anda?

Categories: Ngoprek